Syö hitaasti - Muutos.net
1 of 3

Syö hitaasti

Voit katsoa luennon videomuodossa painamalla yläpuolella sinisellä taustalla olevaa ▶ -painiketta. Vaihtoehtoisesti voit kuunnella luennon puhuttuna alla olevan soittimen avulla tai lukea sen tekstimuodossa.

Olet päättänyt tehdä muutoksen

Onneksi olkoon, nyt jo kolmas viikko pyörähtää käyntiin! Se on iso saavutus, koska suurin osa ihmisistä ei toteuta aloittamaansa suunnitelmaa tai ohjelmaa edes muutamaa päivää pidempään. Muutos-valmennus on aidosti erilainen. Uudet tavat opitaan tarpeeksi hitaasti, joten onnistuminen ei vaadi mahdottoman suuria ponnisteluja.

Sinä olet päättänyt tehdä muutoksen. Teet jo nyt asioita hieman paremmin kuin ennen. Nyt tiedät sisimmässäsi, että tämä on mahdollista. Olet osoittanut sen kirjautumalla tänne Muutos-valmennuksen sivuille ja tullut lukemaan tätä luentoa. Sen lisäksi olet toivottavasti toteuttanut veden juontiin liittyvää tapaa ja näin parantanut kehosi nestetasapainoa.

Nyt pääsemme perehtymään seuraavaan koko valmennusta kantavaan oppiin – ensin opeteltavaksi sitten noudatettavaksi. Älä hämäänny, vaikka se kuulostaakin kovin yksinkertaiselta ja olet varmasti kuullut sen monta kertaa aikaisemmin. Voi hyvin olla, että et ole sitä kuitenkaan kovin aktiivisesti koskaan toteuttanut.

Uusi tapa: syö hitaasti

Uusi oppi tai tapa on "syö hitaasti", ja se on todella tärkeä asia oppia ja sisäistää. Jatkossa olisi tarkoitus, että söisit tänään jokaisella aterialla tavallista hitaammin. Toteuta tätä tapaa niin hyvin kuin pystyt ja keskittyneesti seuraavan kahden viikon ajan. Senkin jälkeen älä unohda tämän tavan toteutusta.

Kohta ymmärrät, miksi tämä todella yksinkertainen tapa on yksi hyvinvoinnin kulmakivistä.

Hitaasti syöminen mahdollistaa muutoksen

Käydään nyt läpi, miksi kannattaa syödä hitaasti ja kuinka siitä saa itselleen helpoiten pysyvän tavan arjen kiireistä huolimatta.

 1. Hitaasti syöminen on yksi tärkeimmistä, jos ei tärkein, yksittäinen tapa valmennuksen alkuvaiheessa.
 2. Mitä tahansa elämä eteesi heittääkin valmennuksena aikana, sinulla on aina mahdollisuus palata takaisin hitaan syömistavan aktiiviseen noudattamiseen. Jos jossain vaiheessa elämäntapamuutos alkaa tuntua ylivoimaiselta ja huomaat palaavasi vanhoihin tapoihin, älä huolestu. Pysähdy hetkeksi, hengitä syvään ja rentoudu ja seuraavalla aterialla syö hitaasti ja läsnäolevasti.
 3. Hitaasti syöminen tulee osoittautumaan tietyllä tapaa tärkeämmäksi kuin esimerkiksi se, milloin syöt, kenen kanssa syöt tai kuinka täydellinen syömäsi ateria on ravintoarvoiltaan.
Kasvata mielihyvääsi syömällä hitaammin

Mieti hetki edellistä kiireellä syötyä ateriaa, miltä se tuntui?Luultavasti se ei ollut kovin ihmeellinen kokemus ainakaan hyvällä tapaa. Mahdollisesti jälkikäteen röyhtäytti, turvotti tai alkoi närästää, tai kenties tuntui siltä kuin et olisi edes syönyt tarpeeksi.

Maistoitko kunnolla, miltä ruoka maistui? Nautitko sen syömisestä? Oliko jälkikäteen hyvä olo? Voisin kuvitella, että vastauksesi on ”ei”.

Syötyäsi hitaasti nouset pöydästä hyvinvoivana ja täynnä energiaa ja silti tunnet itsesi kylläiseksi, vaikka et olisikaan syönyt isoa annosta. Tiesitkö, että vatsalta kestää vähintään 20 minuuttia viestittää aivoille kylläisyyden tunne?

Jos syöt nopeasti, huomaamattasi päädyt useimmiten syömään enemmän kuin oikeasti tarvitset. Syömällä hitaammin ruoansulatuksen toiminta tehostuu, jolloin ilma- ja vatsavaivat, turvotus ja närästys vähentyvät. Keskittymällä ruokailuun luot itsellesi lyhyen rauhoittumisen hetken kesken arjen kiirettä. Silloin kun todella nautit ateriastasi, nautit myös enemmän elämästä.

Ajan kanssa syöminen on myös nautinnollista.

Kun syöt hitaammin, koet kylläisyydentunteen jo ruokailun loppuvaiheilla, saat enemmän nautintoa syömästäsi ruoasta ja vältyt syömästä liikaa. Tämän ja tulevien tapojen avulla löydät itsellesi luontaisesti oikean annoskoon. Tämä johtaa kahden viikon kuluttua seuraavaksi tulevan tavan kanssa siihen, että syöt pian huomaamattasi pienempiä annoksia kärsimättä nälästä, mutta samalla mahdollistat painonpudotuksen.

Tähän alamme tulevien viikkojen aikana vaiheittaisesti yhdistämään riittävän ravintoaineiden saannin, jolloin melko pian syöt vaivatta hyvinvointiasi ja tavoitteitasi tukevalla tavalla. Tämän seurauksena paino alkaa muuttua kohti omaa henkilökohtaista ihannepainoasi.

Näin onnistut syömään hitaammin

 • Tänään ja tällä viikolla pyhitä muutama lisäminuutti jokaiseen ruokailuun ja aloita ruokailu rauhallisesti.
 • Laske ruokailuvälineet vähintään muutaman kerran ruokailun aikana lautaselle ja hengitä rauhallisesti sisään ja ulos.
 • Ottaessasi uuden suupalan kiinnitä huomiota ruoan makuun ja suutuntumaan. Nauti syömäsi ruoan mausta. (Vaihtoehtoisesti saatat myös alkaa kiinnittää huomiota tiettyihin makuihin epäterveellisissä ruoissa, jotka eivät ehkä oikeasti maistukaan niin hyvältä kuin olet luullut.)
 • Laske taas aterimet lautaselle ja hengitä rauhassa kerran pari tai ota kulaus vettä. Rentoudu. Odota vielä hetki ennen kuin otat taas aterimet käteesi.
 • Toista tämä niin monta kertaa kuin vain aikataulullisesti pystyt.
Pidä asiat yksinkertaisena

Pyri lisäämään viidestä kymmeneen minuuttia jokaisen ruokailusi kestoon. Istu pöydässä rauhassa ja kiinnitä huomiota ruokaan. Muista laittaa aterimet lautaselle ja hengitellä rauhassa suupalojen välissä.

Jos olet töissä sellaisessa paikassa, jossa ruokatunnit ovat tarkkaan mitoitettuja ja kiireisiä, pyri aloittamaan hitaasti syöminen päivän niistä aterioista, joihin itse pystyt vaikuttamaan. Eli syö ainakin aamiainen ja kotona tapahtuvat ruokailut hitaasti.

Haasta itsesi

Jos nykyisellään syöt jo hitaasti, voit ottaa vielä lisähaasteen tähän tapaan. Syö hitaasti ja keskity ruokaasi ilman häiriötekijöitä, kuten ilman televisiota, lehteä, tietokonetta tai älypuhelinta. Jos syöt muiden seurassa, keskity välillä pelkästään ruokailijoihin ja välillä täysin syömiseen. Vältä sitä, että samalla miettisit kaikkia maailman murheita.

Muiden seurassa hitaasti syöminen voi olla joskus haasteellista, jos muut syövät kovin nopeasti ja yrität itse syödä hitaasti. Tällaisissa tilanteissa voi olla järkevää suosia hieman pienempiä annoskokoja, jotta ehdit syödä ruoan rauhassa muita liikaa viivästyttämättä. Seuraava välipala voi sitten olla vähän isompi, jottei nälkä muodostu ongelmaksi.

Vinkki: katso kellosta syömäsi aika

Vaikka kuulostaakin hieman hassulta, voit alkuun käyttää apuna kelloa tämän tavan toteutuksessa. Aloittaessasi ruokailun katso, paljonko kello on, tai laita ajastin päälle. Lopetettuasi huomaat, kuinka kauan ruokailuun kului aikaan. Näin hahmotat nykytasosi. Mikäli ruokailu kesti alle 15 minuuttia, voi sen sanoa olevan nopeasti syömistä. Pyri siinä tapauksessa pidentämään ruokailuun käytettävää aikaa.

Vaikka lisäät vain yhden minuutin ruokailuun päivässä, kahden viikon kuluttua olet lisännyt siihen jo melkein vartin. Tällä on suuri merkitys hyvinvointiisi.

Näin onnistut uusissa tavoissa

Vanhoista tavoista eroon pääseminen on usein työlästä. Vaikka haluat muuttaa tapojasi, uusien tapojen muistaminen ja niiden noudattaminen ei ole aina helppoa.

Kiireisessä arjessa varsinkin alkuun on haasteellista noudattaa hitaasti syömisen tapaa, ennen kuin siitä muodostuu pysyvä rutiini. Rutiini taas vaatii päivittäistä harjoittelua. Uutta tapaa onkin noudatettava vähintään kaksi viikkoa, jotta se iskostuu toimintaan kunnolla. Vaikka tulemme valmennuksen edetessä puhumaan kahdesta viikosta, itse tiedät paremmin, tarvitsetko jonkun tavan opettelemiseen enemmän aikaa. Voit toistaa tapaa ajatuksen kanssa niin kauan, että se luonnistuu kuin itsestään.

Muista myös aikaisemmat tavat

Jokainen uusi tapa rakentuu aikaisempien tapojen päälle. Jokainen uusi tapa on uusi työkalu hyvinvoinnin työkalupakkiin tulevaisuuden voimavaraksi. Alkaessasi toteuttaa uutta tapaa älä hylkää aikaisempia tapoja, vaan jatka niiden toteuttamista. Kaikki aikaisemmat tavat näet helposti yhdellä vilkaisulla valmennussivuston ylänavigaation kohdasta "Toiminta-askeleet". Kolmannella viikolla tärkeimmät tavat hitaasti syömisen lisäksi liittyvät nesteytykseen ja oman syömisen havainnointiin.

Toimi näin hitaasti syömisen suhteen:
 1. Tee itsellesi muistutus tästä tavasta tietokoneelle, puhelimeen tai muistilapulle.
 2. Laita muistutus sellaiseen paikkaan, jossa näet sen päivittäin ja ihanteellisesti juuri ennen ruoka-aikaa. Voit asettaa esimerkiksi puhelimeen muistutuksen 10 minuuttia ennen lounasaikaa tai voit laittaa muistilapun jääkaapin oveen.
 3. Kokeile ajastaa ruokailusi ja parantaa nykytilaa. Vaikka lisäät ruokailuaikaa vain minuutin päivässä, sen yhteisvaikutus kahdessa viikossa on merkittävä.

TOIMINTA-ASKELEET: Syö hitaasti

 1. Jatka aktiivisesti viime viikolla opittua veden juontitapaa (juo vettä 2 litraa päivässä).
 2. Opettele tänään opittua uutta tapaa: syö hitaasti.
 3. Pureskele ruokaa noin 30 kertaa tai sinulle sopiva määrä ennen nielaisua.

Seuraavalla luennolla jatkamme samasta aiheesta ja paneudumme huolellisen pureskelun merkitykseen.